Bemutatkozás

 

 „Az ember akkor él, ha azt csinálhatja, amit örömest csinál.”
(E. H. Porter: Az élet játéka)

A fotózás számomra a fény játékának figyelése. Amikor belenézek a keresőbe és fókuszálok a témára, akkor az a tapasztalatom, hogy megszűnik az idő. Egy másik dimenzióba érkezem. Eltűnik a múlt és a jövő a hozzájuk tartozó gondolatokkal együtt és belecsöppenek a jelenbe. Ez a megtapasztalás nagyon fontos számomra, mert bármikor úgy érzem, hogy kikapcsolódásra, feltöltődésre van szükségem, előveszem a fényképezőgépet és keresek valami szépséget.

Lelkileg is úgy működöm pici korom óta, hogy a kis csodákat és az örömteli dolgokat keresem. Az élet játéka ez, melyhez nagyon jó eszköz a fényképezés, mert segítségével nem csak magamat tudom emlékeztetni a képek későbbi visszanézésével a jó dolgokra, hanem másoknak is meg tudom mutatni mindazt, ami szerintem az életben fontos és szép.

Sok pozitív visszajelzést kaptam már évekkel ezelőtt is, amikor például esküvőkön örökítettem meg pillanatokat, érzéseket. Azt kérdezték tőlem, hogy én hivatásos fotós vagyok-e? Csak mosolyogtam, és úgy gondoltam, nem vagyok az, csak szeretek fényképezni. De a bennem élő alkotási vágy és a sok megerősítés azt mutatja, hogy a fényképezéssel dolgom van a világban.

Szeretem az emberi arcokat figyelni és az egyedi vonásokat és szépséget felfedezni, megörökíteni és megmutatni a fotóalanynak, hogy mennyire szépnek látom. Azt vettem észre, hogy képeimmel segítek az embereknek abban, hogy jobban el tudják fogadni magukat. Ez egy fontos célja a munkámnak. Szívesen készítek portrékat, és örökítek meg mozdulatokat, gesztusokat, melyek tényleg csak egy pillanatig tartanak.

A természetben létező ezernyi csodálatos dolog is a fókuszomban van folyamatosan, szeretem a részletekben rejlő szépséget megtalálni. Az ég és a víz szemlélése ugyancsak szerves része az életemnek, így a fotós-létemnek is. A felhők változása, a Nap fényének sokszínű megjelenése az égbolton éppúgy elvarázsol, mint a vízfelszínen folyamatosan átalakuló fények és színek táncai. A Csendfények c. tárlat elsősorban ezeket a hangulatokat mutatja be.

Az élénk színek is egyre nagyobb hatással vannak rám. A tarkaságok vidámsága, csodálatos hangulatjavító hatása sok-sok boldog pillanatot adtak már nekem és mindazoknak, akik  megtekintették Színpillantás c. kiállításomat.  

Hálás vagyok  mindenkiért, aki ezen az úton támogat. A fotók üzeneteket hordoznak, mindenki kicsit mást lát meg bennük, másképp értelmezi ugyanazt a fény-képet és ez a fotóművészetben nagyon izgalmas dolog.

Eddigi kiállításaim:

Csendfények – hangulatok és gondolatok 
 • Csekovszky Árpád Művelődési Ház – Rákosliget, 2015. április
 • Tenkes Ifjai Egyesület Székháza – Siklós, 2015. június
 • Zarkaházi-Szily Kastély – Szombathely, 2015. augusztus
 • Pungor Ernő Művelődési Ház – Vasszécseny, 2015. szeptember
 • Mátra Honvéd Kaszinó – Gyöngyös, 2016. október

 

Színpillantás – „A tarka színek táncai életre keltik a lelket.”
 • Fiktív Gasztro Galéria – Budapest, Horánszky utca, 2016. június
 • Zsámbéki Művelődési Ház – Zsámbék, 2016. november 
 • Kortárs Művészeti Galéria – SHOPMARK Bevásárlóközpont, Budapest, 2017. június

 

Pályázati eredmények:
 • Kapolcsi Országos Fotópályázat – különdíj (2015)
 • Magyar Kultúra Napja alkalmából kiírt „A látható Himnusz” c. Fotópályázat – kiállított alkotás az Erzsébetligeti Színház Galériájában (2016)
 • Józsefváros 240. évfordulójának alkalmából kiírt „A mi Józsefvárosunk” c. Fotópályázat – három kiállított alkotás a Józsefvárosi Galériában (2017)

 

Hajnal Ágnes